Don S. Davis

Művész, katona, barát, ikon. Don S. Davis emlékére.

Élete

Don Sinclair Davis 1942. augusztus 4-én született Aurorában, Missouri állam egyik kisvárosában. Művészként a kezdetektől a színházak világában mozgott. Legnagyobb szenvedélye mégsem a színészet, hanem a képzőművészet volt. Diplomáit és doktori fokozatát is díszlettervezésből szerezte, amit aztán éveken át tanított is a Brit Kolumbia Egyetemen.

A tanítással 1987-ben szakított a színészi karrierje miatt. Kisebb szerepek mellett ekkor találkozott Richard Dean Andersonnal, hiszen a MacGyver forgatásán az egyik főszereplő, Dana Elcar testdublőre volt éveken keresztül.

Az első sikerre sem kellett sokáig várnia. David Lynch őt választotta a Twin Peaks egyik ikonikus szerepére. Garland Briggs őrnagy megformálása közben sokat merített saját három éves katonai szolgálatából, ami az egyetemi évei alatt töltött le az Egyesül Államok Hadseregénél.

Aztán több tucatnyi kisebb-nagyobb alakítás után jött a világhír. George Hammond tábornok szerepében hét évig láthattuk. A sorozatból megromló egészségi állapota miatt távozott. A nyugdíjas éveit friss házasként, aktívan töltötte. A festés és szobrászkodás mellett rendszeresen visszatért a Csillagkapuhoz is egy-egy epizód erejéig.

2008. június 29-én szívroham következtében veszítette életét. A hamvait saját kérésére a Csendes-óceánba szórták.

Hagyatéka

Davis szerény ember volt. Soha nem kereste a csillogást, mégis rendszeres résztvevője volt a rajongói eseményeknek. Akik találkoztak vele, mind a közvetlenségére és kedvességére emlékeznek. Szívesen beszélgetett a rajongókkal, és sokukra a későbbi találkozások alkalmával is emlékezett.

Kollégái tisztelettel és csodálattal tekintettek rá. Ő volt az az ember, akinek mindig, mindenkihez volt egy kedves szava. Joe Mallozzi saját blogjában emlékezett arról, hogy Davis gyakran feljárt csevegni az íróhoz is. Teryl Rothery, aki a stábból talán a legközelebb állt hozzá, azt mondta, hogy Hammond karaktere nagymértékben tükrözte Davis valódi személyiségét.

A sor fintora, hogy halálának körülményei a sorozat szerves részévé váltak. Egy alternatív idősíkban (2010) szintén szívroham végzett a tábornokkal, igaz hogy néhány évvel korábban.

Később, Davis halálára reflektálva Hammond szintén szívrohamban halt meg. (Enemy at the Gate). Paul Mullie elmondása szerint először csak a stáblistán akartak búcsút venni tőle. Amikor azonban ráeszméltek, hogy ezzel a karakter is távozik, úgy döntöttek, hogy egy rövid jelenetet szentelnek a búcsúzásnak, az emlékét pedig a Tau’ri legújabb űrhajója fogja őrizni. A korábban Phoenixként ismert hajó a George Hammond nevet kapta.

Egy évvel később, a Children of the Gods – Final Cut stáblistáján hivatalosan is elköszöntek tőle.

Hozzászólások

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.