A Stargate kánon – Játékok

A megfilmesített történetek és írott/rajzolt kiadványok után már csak az interaktív művek vannak hátra. A lista elég hosszú, de sajnos nagyon sok félbemaradt projekt akad közöttük. Természetesen most is csak az MGM által hivatalosan elismert kiadványokról lesz szó.

Társasjátékok

Az SG-1 RPG könyvek a szerepjátékokat kedvelőket próbálták bevonzani a Csillagkapu világába. 2003-ban és 2004-ben összesen öt kötet jelent meg, amik elsősorban a sorozat első két évadára építettek. Főleg a Goa’uld mitológiát bővítették, és tulajdonképpen kánonnak tekinthetők, mert olyan történetekkel foglalkoztak, amik a sorozatban később nem nagyon kerültek elő.

Szintén 2004-ben jelent meg az SG-1 asztali társasjáték, ami szintén a mozifilmre és az első évadokra épít, de saját történettel nem rendelkezik, ezért a kánonba nem zavar bele.

A következő nagy dobás a Csillagkapu kártyajáték volt, amiből 2007-ben és 2008-ban három három paklit adtak ki. Ebben már megjelentek az Atlantis-ból és az Ori történetszálból ismert elemek is. A kánonnal ez sincs ellentmondásban, és külön érdekessége, hogy a kiadó egy ideig online felületet is biztosított a játékhoz.

Számítógépes játékok

A mozifilm megjelenése után játéktermi flipper, konzol és kézi konzol játékok is készültek. Aztán több, mint tíz évig csend, majd csúfos bukások. A Stargate SG-1: The Alliance FPS játék fejlesztése például még azelőtt megszakadt, hogy egyáltalán kiadták volna.

A Stargate Resistance is egy lövöldözős játék a Cheyenne Mountain cég fejlesztőitől, de azzal ellentétben meg is jelent. Sajnos a kiadás után egy évvel a stúdió csődje miatt a fejlesztés leállt, és a hivatalosan szervereket is lekapcsolták. Jó hír viszont, hogy a rajongók által üzemeltetett szervereken a Resistance továbbra is játszható.

A fejlesztők másik nagy dobása a Stargate Worlds MMORPG lett volna, ám ez sem látta meg a napvilágot. A korábbi próbálkozásokkal ellentétben masszívan bővítette volna a kánont, de a fejlesztés elhúzódott, és a stúdió végül csődbe ment. Az ablakon kidobott dollármilliók egyetlen kézzelfogható eredménye egy rövid jelenet lett a Universe első részében.

A másik nagyobb jelentkező, az Arkalis Interactive inkább a felfutó okos telefonos trendet próbálta meglovagolni. Az első próbálkozásuk még csak egy rövid játék volt az akkori Stargate Command alkalmazáson belül. A Stargate SG-1: Unleashed viszont már egy többrészes interaktív történetnek indult, de a második rész kiadása után ez a stúdió is csődbe ment. A játék érdekességét a kánonba illeszkedő történet mellett az adta, hogy a szereplők hangjait az eredeti színészek adták, a történetet pedig a népszerű Fandemonium regények egyik szerzője írta.

Ahogy látjuk, a játékok terén a franchise-t még az ág is húzta, pedig több ígéretes próbálkozás is volt. Természetesen a rajongók is készítettek sokféle különálló játékot, vagy más játékokhoz modokat, de ezek egészen más lapra tartoznak.

Hozzászólások

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.