Táguló univerzum – Új sorozatok és filmek

Rajongók ezrei vitatkoznak hosszasan arról, hogy hogyan kellene folytatni a történetet. Reboot vagy kánon? Folytatás vagy új sorozat? Új utak vagy a jól bevált? Klasszikus SG-1 vagy modern? Valós időben vagy a jövőben? Kell előzmény, vagy nem?

Én szeretem a változatosságot, és a véleményem az, hogy egy ekkora mitológiába mindegyikből belefér egy kicsit. Ráadásul az Marvel Cinematic Universe vagy a Star Wars sikere azt mutatja, hogy kényelmesen megférnek egymás mellett akár egészen különböző stílusú művek is egy franchise-on belül.

Új SG-1

Az SG-1-re és az Atlantis-ra is jellemző volt, hogy az egész évadon átívelő történetszál mellett sok különálló vagy lazán kapcsolódó rész is született. Ha lesz folytatás, akkor jó lenne valami hasonlóval indítani a formátum és a hangulat szempontjából is. Egy teljes évados sorozattal, ami a franchise gerincét alkotná. Új csapat, új ellenségek, új szövetségesek, új felfedezések, miközben a régi szereplők és fajok is rendszeresen vissza-visszatérnének. Akár a címe is lehetne SG-1, ha az új csapat a régi helyét venné át.

Két legyet lehetne ütni egy csapásra, ha az új sorozat in medias res azzal kezdődne, hogy a Csillagkapu Program léte éppen nyilvánosságra került. Ez egyrészt szerves következménye lenne az eddig történteknek, és egyre több rajongó is ezt szeretné. Másrészt segítene az új nézőknek felvenni a fonalat azzal, hogy sok visszautalás lenne a korábbi eseményekre, legalábbis eleinte. Arról már nem is beszélve, hogy rövid “hírblokkokkal” milyen jó vírusmarketinget lehetne csinálni a sorozatnak az interneten.

Az új sorozat másik kulcskérdése Atlantisz. Egyrészt túlzottan jelentős eleme a mitológiának ahhoz, hogy mellőzzük. Másrészt kiváló történetvezetési eszköz lenne, ha a Parancsnokság egy ilyen horderejű hajóra költözne. Ráadásul a díszlet a mai napig megállja a helyét látványban és futurisztikusságban is.

Universe 3. évad

Nem kevésbé fontos pont a Destiny helyzete, de továbbra is úgy gondolom, hogy ezt a lapot korai lenne még kijátszani. Az új “SG-1” első 1-2 évadjában lehetnének folyamatos utalások az elveszett legénységre. Aztán ha az már stabilan hozza a nézettséget, beleértve az új nézőket is, akkor egy külön minisorozattal el lehetne intézni a mentőakciót. Ezután pedig jöhetne a 3. évad, most már tisztán a küldetésre fókuszálva.

Ez hangulatában továbbra is lehetne más, és az epizodikus felépítés helyett egy folyamatos történetre fókuszálhatna. Időnként lehetnének kisebb-nagyobb crossoverek, de egy ilyen sorozatot kevésbé lenne erőltetett külön futtatni, amint anno at Atlantis-t. Ráadásul a 2. évad vége miatt, amelyik színész nem akar visszatérni, annak a karakterét simán ki lehetne írni.

Origins

A rajongók jelentős részét a hányinger fogja el, ha ezt a szót olvassa, pedig egy előzmény filmnek nem feltétlenül kell erőltetetten feltúrni a kánont. Évente jöhetne 1-2 olyan különálló film, ami egy vagy néhány korábban már megismert szereplő múltjára koncentrálna anélkül, hogy minden áron a már ismert eseményeket akarná megmagyarázni vagy kiegészíteni.

Jelenleg a rajongók között a legnépszerűbb ötlet egy Bra’tac film. Hogyan indult a Jaffa lázadás? Erről láttunk már részleteket az SG-1-ben, de mehetnénk még visszább az időben. Ha ebben a filmben Teal’c és Apophis is szerepelne, az remekül visszahozná a klasszikus SG-1 hangulatot. Viszont ezzel nagyon gyorsan lépni kéne, mert Tony Amendola nem lesz már fiatalabb. Lehetne persze más színészeket használni a fiatalabb szereplők megszemélyesítéséhez, de a jelenlegi CGI technikával ez még megoldható, és ezt a lehetőséget kár lenne kihagyni.

De lássunk néhány példát, hogy mit lehetne még kihozni ebből az irányból!

  • Hogyan uralkodott Qetesh, miután gazdatestnek választotta Vala Mal Dorant? Claudia Black bizonyította a Continuumban, hogy nemcsak Vala szerepében tud zseniális lenni.
  • Milyen kalandokat élt át együtt Jolinar és Lantash? Egy bolygókon átívelő kémtörténet a Tok’ra és a Goa’uld harcáról.
  • Hogyan lázadt fel Egeria Ra ellen? Szintén a klasszikus vonalat erősítő film, amiben akár Aset is megjelenhetne, aki a Catherine egyetlen valamire való szereplője volt.
  • Hogyan harcolt egymással Merlin és Morgan La Fay a középkorban? Egy film inkább a modern éra kedvelőinek.  (Az egész artúri mondakör akár egy külön sorozatot is megérne.)
  • Mit csinált Todd Atlantisz ostroma alatt? Egyáltalán hogy nézett ki a háború a Wraith szemszögéből? Egy olyan közönségkedvenc karakter, aki akár egyedül is el tudna vinni egy filmet úgy, hogy biztosan a gonosznak drukkolnánk.
  • Hogyan erősödött a konfliktus az Ősök és az Ori között, mielőtt az előbbiek elhagyták Celestist? Egy olyan filmet lehetne erről készíteni, ami bár évmilliókkal ezelőtt játszódna, mégis reflektálna a jelenre is. Társadalmi és világnézeti különbségek, a technológiai fejlődés következményei, környezeti katasztrófák. Egy klasszikus scifi történet, a főszerepben Amelius, az igazság ládája és a csillagkapu tervei.
  • Hogyan élték meg az Ősök a Tejútrendszerben pusztító járványt? Katasztrófafilm jelleggel lehetne bemutatni, hogy hogyan épült Atlantisz, a főszerepben a hátrahagyott Ayanával.

Egy-egy ilyen történetben úgy lehetne a szereplőkre koncentrálni, hogy közben nem kellene komolyabb történetszálakat építeni. Csak önálló filmeket írni, amik felidézik a franchise egyes elemeinek hangulatát, és játékidőhöz juttatják a kedvenc színészeinket vagy szereplőinket.

Epoch

És akkor most valami hasonló, de mégis más. Az elmúlt években több kiváló időutazós sorozat is készült, és ezen a téren a Csillagkapu is felmutatott néhány remek epizódot. Egy időutazós történetnek pedig ki más lehetne a főszereplője, mint Janus. Az új “SG-1” évadok közötti szüneteiben futhatna ez a félévad formátumú sorozat, amiben Janus amolyan antihős lenne, aki a time jumper és a csillagkapuk segítségével Doctor Who-szerűen ide-oda utazna az időben. Miközben új korokat és világokat fedezne fel, folyamatosan menekülne az Ősök büntetése elől. Külön érdekesség lenne, ha Merlin ebben is feltűnne, mint Janus ellensége.

Ennél a sorozatnál alapszabály lenne, hogy minél kevésbé kapcsolódjon az eddig ismert mitológiához, viszont már ismert fajok vagy helyek azért feltűnhetnének benne. A saját történetén túl azt tudná megmutatni, hogy milyen kis szeletét ismerjük még mindig az univerzumnak és a történelemnek. Olyan szálakat és szereplőket vezethetne be, amik később esetleg az új “SG-1”-ben is komolyabb szerephez juthatnának. Illetve ha mindkét sorozat sikeres, akkor néhány évad elteltével akár egy nagyobb horderejű crossover is készülhetne.

Stargate Program

Egy másik dolog, amiben a franchise mindig is jó volt, az saját maga kifigurázása. Erre pedig lehetne építeni egy félórás részekből álló sitcom sorozatot, amiben a háttéremberek, a Walterek, Silerek szemszögéből látnánk a mindennapi eseményeket rengeteg helyzetkomikummal fűszerezve. Ez a sorozat folyamatosan reflektálhatna az aktuális eseményekre, felfedezésekre, új szereplőkre, miközben a negyedik falat áttörve rendszeresen viccet csinálna az egész franchise-ból.

A Marvelnek erre külön képregény sorozata van a Damage Control személyében, a Deadpool filmek sikere pedig azt mutatja, hogy ezt a fajta humort a nézők is szeretik.

A lehetőségek listája tehát igen hosszú. A klasszikus és az újabb évadokat kedvelők is megkaphatnák, amit szeretnek, a Universe rajongóiról nem is beszélve. A mai trendek úgyis az univerzumépítést helyezik előtérbe, amire a Csillagkapu kiválóan alkalmas.

Hozzászólások

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.